İzleyipbatanna

3 Ocak 2009 Cumartesi

Genşlig Sırrı

Evvel zaman içingde memliketin birinde (ki bura kesin Dengizlidir) 90 yaşlaanda fakat çok dinç görüken bi adam yaşaamış.Edrafındaki heekes ona gıpda edeemiş ve soraamış: "Hacı dayı senin bu dipçig gibi halining sebebi neyi?" deye.
Ehtiyaa deligannı da gülee geçeemiş bu soruya.Emme velakin o gadaa çok kişi sorar olmuş ki cüvab vermek de vacib olmuş gari.
Düşüngmüş daşınmış goleyce bu sırrı herkese neceb annatabilirin deye.Sonura garaa vermiş ve herkesi evine yemeğe davat e'miş..Davet edeeken de duyurmuş millete: "Bu yemegte size sırrıma açıkleecen" deyesi herkes doplaşmış gitmiş hacı dayının evine.
Yemeglee yenmiş şerbetlee içilmiş sohbetlee goyulmuş emme işin sırrını annatcek bi kelam bişşee çıkmamış bizim ihdiyardan.Herkeslee merag içinde bekleeşileeken ev sahibi hacı dayı huri gibi sevimni hanımına seslenmiş:
"Hatun hu kilerden sene zahmet bize bi dene gaapız getiriveecemin?" demiş.Hanımı dovrulmuş yerinden kilere gitmiş gaşla göz arasında bi dene gaapız getirmiş.Adamcık hööle eliylen tıg tıg vurmuş garpızı sonra da :
" Bu olmamış hanım eyi çıkmecek bunun içinden.öteykini getirivee sene zahmet" demiş.
Garısı ikiletmeden kilere gitmiş bi dene daha gaapız getirmiş..Adama yine dıkıldatmış garpıza."Yok bu da deeel" demiş ve bu olay böyle uzamış ve beşinci garpıza getirdiğinde hanımı, bizim ihtiyar "haahh işde bu" demiş.
Gaapız kesilmiş musafirlere ikram edilmiş onla da afiyetlen yerken İhtiyar demiş:"
"Eee?benim gençliğimin sırrı burdaydı annayabildiniz mi?"
Herkes birbirinin yüzüne bagmış şaşgın şaşgın "Aman dede neddin sen annamadık biz hiç bişşee."
Dede gülmüş. "Efendilee o görmüş oldugunuz gaapız kilerde zaten bi denecikdi.Ben bu değil dedikçe hanım ikiletmeden kilere gidip aynı garpızı getiriyorudu. Bi kere bile "Aman be adam delimin sen şu tek gaapızı ne daşıddırıyon bene" demedi."
" Beni sizin önünüzde maaçıp etmedi.İşdi ben genşliğimi bu hanıma borçluyun.Biz birbirimize başgalaanın önüde zor durumda gomayız.Aile içindeki olaylara ellere deyiveemeyiz.Hep birbimizi desdeg oluu,yardım ederiz.Birbirimizle olan olayları yine birbirimize anandırız.İyi kötü heebişeyi gonuşuruz" demiş.
Musafirlee de meraglaanı gidermiş olmanın da etkisiyle kıssadan hısseyi annamışla..


(bu yazı kıssadan hisse adlı bir meyilden Dengizli Şivisine çevrilmiştir)

2 yorum:

asuman dedi ki...

esra gııı,
beg beyiymiş bu sır. övrendiyim eyi oldu.ellerini salık.

Gııı Esraaa dedi ki...

aslında bi de hanımı görmek ilazımıdı.bakam o da gencecik gız gibi miydi deemi :))