İzleyipbatanna

23 Eylül 2010 Perşembe

börülce

Yaz geliverince daha bi gıymetleniyo bizim memneket, sabah kak gahvaltını yab, min özel arabana guşadasına gid; garıla denizi, longbiic ayaklan altında; olmadı gari didim, bodrum HA! deyince gidegoyasın. Çocugla okulu başladı, yaz biddi, ben yaz aylana doyumadım, valla billa.
Bişeyi daha doyumuyom yazın; zati bu yazıyıda onun için yazıbdurum. Bu sene needeyse hee gün börülce yidim. Hindiden kaygılanmaa başladım, "gıı, gış gelibduru, tezesi bulunuvemicek'' deye. Anlımadım bendeki bu börülce aşgı needen kaynaklanıbduru .
Ege bölgemizin mutfanda balmeden soonu, en önemli zebsesi börülcedi. Bazı yörülemizde ''garnı gara'' gibi çeşit çüşüt adla alsıda, en bilinivedig adı börülcedi. Fasulyeye benzimegle barıba onun inci uzun manken haalidi.
Genelligle halk oylaması sonuçlana göre, gırmızıya boyanmış illemizde yetişi, tüketili. Börülcenin siyasi tercihleede bir etkisin olup olmadığı böyüklemizin bilceği bi iş, onu ben bilimem, yalnız hindikten dikkat çekmekte fayda va. Gıda Sosyologları araşdırıb soruşdusun; yalnız beni göre bizim memneket aazının dadını biliyo akıdeş!
Uzun nafın gısası, a’şam yimende gine börülce görünübduru, tarifimizide veregoyalım, afiyet şekee olsun.
Yarım ogga börülceyi haşlayıb suyunu süzün. Bi su bardağı gorug suyu, iki diş dövülmüş samısag, zeetinyaana bi tabagda çırpın, börülcele ısscagken üstüne döküverin. Çatalın ucunla, börülcelere ezmiden aralarına garışdırın. Accıg ılıdıb dolaba soğusun deye goyuverin.
Du gari bi de, tragya yöremizden bi havayla sonluyalım yazımıza, o gada olsun..
''bahçeleede borulce oynaa gelin görümce
oynasınlaa bakalım bir araya gelince
şşt mori yeleleli yar nina nom
şşt mori yeleleli yar nina nom''